Beneficii nutriționale ale cărnii de porc

Carnea de porc, consumată în cantități echilibrate și corect gătită, este perfectă pentru consum. Conform gusturilor noastre românești, este unul din cele mai iubite alimente, pentru gustul savuros, preferat de-a lungul întregului an, indiferent de anotimp.

Beneficii la 100g

Carnea de porc are un conţinut bogat în proteine, vitamine şi minerale: fier, magneziu, fosfor, potasiu şi zinc, precum şi o serie de vitamine din grupa B, B6, B12, acid nicotinic, tiamină, riboflavină.

  • Proteine -jumătate din necesarul zilnic.
  • Fier -15% din necesarul zilnic.
  • Zinc -30% din necesarul zilnic.
  • Vitamine, minerale.
img

Beneficii nutriționale

O sursă bogată de proteine. O porție de carne de porc de 100 g oferă jumătate din necesarul zilnic al unui adult, iar carnea de porc „slabă” este considerată a fiind una dintre cele mai bogate surse de proteine.

În funcție de partea anatomică, carnea de porc conține diferite cantități de grăsime. Carnea de porc are în componența sa Acid Linoleic Conjugat, un tip de acid gras esențial de care organismul nostru are nevoie pentru a funcționa corespunzător.

Carnea de porc este foarte bogată în tiamină, una din vitaminele B care joacă un rol esențial în corpul nostru.

Ajută la formarea sângelui și funcționarea creierului. Deficitul vitaminei B12 poate cauza anemie și deteriorarea neuronilor.

Importantă pentru formarea globulelor roșii.

Este importantă pentru creștere și metabolism.

Produsele din carne de porc sunt o sursă bună de fier pentru organism.

Prin consumul unei porții de aproximativ 100g de carne de porc se poate asigura circa 30% din necesarul zilnic de zinc, important pentru sănătatea creierului și a sistemului imunitar.

Carnea de porc este o sursă ideală de seleniu, factor esențial care susține organismul în lupta cu bolile de inimă și cu cancerul.

Articole nutriție

Știm cu toții povestea lui Creangă în care porcul neatrăgător din timpul zilei se transforma noaptea într-un prinț fermecător. Nu știu cum s-a întâmplat de a devenit porcul un simbol negativ la capitolul curățenie și comportament, pentru că din punct de vedere noroc și bani tot el este campion. Aproape că nu mai contează dacă mănânci ca un porc, câtă vreme ai un noroc porcesc.

Dovada că porcul vine la pachet cu banii și bogăția, este faptul că încă din secolul XVIII pușculițele aveau formă de porc. Pe vremuri cine avea un porc în bătătură avea asigurată hrana pentru tot anul - carne proaspătă și la garniță, slănină, mezeluri și afumături cât să mănânci pe saturate, plus grăsime pentru săpun și lumânări. 

Nu numai că la porc totul e bun, de la urechi până la vârful cozii, dar este un animal ușor de crescut, care mănâncă de toate și n-are nevoie să fie scos la păscut. Faptul că ne asemănăm genetic cu porcul (95% din ADN este comun), ar trebui să ne bucure în loc să ne sperie. De la porc luăm insulina pentru persoanele cu diabet, valvele cardiace pentru bolnavii de inimă și retina pentru cei cu probleme de vedere. Chiar dacă evreii și musulmani interzic carnea de porc, la capitolul alimentar tot el este cel mai consumat animal la nivel mondial: 40% carne de porc, 30% carne de pasăre și 25% carne de vită. 

Porcul este cel mai inteligent dintre toate animalele de la fermă, dar în același timp și un mare neînțeles. Dacă se tăvălește în noroi nu o face pentru că îi place murdăria, ci pentru că trebuie să-și protejeze pielea sensibilă de soare și de paraziți - noroiul uscat acționează ca o carapace. Oricum este un animal curat și dacă ar fi crescut în libertate n-ar dormi niciodată în mizerie și ar mânca doar “bunătăți”: ghindă, castane, leguminoase, fructe sălbatice, rădăcini și ciuperci. Într-o lume ideală porcul ar trăi liber la marginea pădurii și abia toamna, odată ce s-a îngrășat, ar trebui sacrificat. Ca să nu spun că este bun și ca animal de companie, poate chiar mai talentat decât câinii în a descoperi trufele. 

Porcul a fost prietenul omului dintotdeauna și a crescut liber prin orașe în căutare de mâncare, înainte de a exista serviciu de salubritate. Odată cu secolul 20, porcul a devenit un animal de crescătorie, dar asta nu-l face mai puțin gustos și hrănitor. Porcul este un animal omnivor și monogastric, ca urmare calitățile nutriționale ale cărnii reflectă modul în care a fost hrănit. Până și reputația că porcul ar avea o carne grasă este nefondată- se face o confuzie între adipozitatea globală a carcasei și conținutul de grăsime din carne. Grăsimea porcului se găsește mai ales la periferie, nu infiltrată printre fibrele musculare, ca urmare putem degresa cu ușurință bucățile de carne înainte sau după gătit. 

Degeaba vrem să dăm vina pe porc când vine vorba de carne împănată, noi suntem singurii responsabili de bucata de carne pe care o alegem: mușchiulețul are cel mai mic conținut de lipide (2-3%), pulpa și cotletul ajung până la 7% grăsime, ceafa are 12-25%, iar costița aproape 45%. Dar știați, că este o grăsime aparte, mult mai sănătoasă decât grăsimea de vită sau de oaie ? Slănina de porc este mai bogată în acizi grași polinesaturați decât în acizi grași saturați, aproximativ 50% dintre lipidele din carnea de porc sunt acizi grași mononesaturați similari cu cei din uleiul de măsline. În plus grăsimea de porc conține acizi grași esențiali Omega 3 (acid linoleic și alfa-linoleic), elemente care conferă acestei cărni calități nutriționale speciale. 

Dacă am stabilit că porcul nu este nici murdar, nici gras, nici lipsit de maniere, puteți să-mi spuneți de ce nu se mai află el la loc de cinste pe mesele românilor? Poate pentru că nu ne place să recunoaștem că lenea și dezordinea sunt și în firea omului, iar carnea împănată e pe gustul oricui. Așa că haideți să-i dăm înapoi Cezarului ce-i al Cezarului și să ne împăcăm cu porcul... Nu de alta, dar ne-ar prinde bine și banii și norocul și ceafa cu cartofi prăjiți. #DinTraditiaFamilieiTale.

Chef C te surprinde printr-un profil inedit și pasiunea pentru gustul #Din Traditia Familiei Tale al produselor din carne de porc Comtim

Chef "C"omtim

Într-o lume a gusturilor, aromelor și a preparatelor gătite bine, ai nevoie de o sursă de inspirație și, de ce nu, de un model de reușită în #bucătăriadeacasă. Cu toții ne dorim să gătim cu ușurință și să devenim #chefacasă. Ne gândim cum să ne surprindem plăcut invitații sau familia cu mese gustoase care se ridică la rang de #gourmet.

img

Chef C este:

Inspirația în lumea plină de gust unic al produselor Comtim.

Ghidul în pregătirea unor preparate culinare cu savoare, gătite cu măiestria unui bucătar experimentat.

Îndrumarea pentru preparea cărnii de porc prin respectarea caracteristicilor care o fac unică și care îi conferă gustul #DinTraditiaFamilieiTale.

Îți declanșează dorința de a găti carne de porc astfel încat să devină o friptură delicioasă, suculentă.

img

Tradiția Chef C

Pentru că ne caracterizează pasiunea pentru diversitate și apreciem delicatețea unor rețete unice, Chef C este o doamnă pasionată, experimentată, care ne va purta prin lumea gusturilor inedite ale gamelor Comtim. Va concepe rețete pentru a găti carnea de porc proaspătă Comtim și modalități de a integra carnea de porc în rutina gustoasă a familiilor voastre. Dăm startul pasiunii gastronomice și a gustului #DinTraditiaFamilieiTale Comtim!

Restaurantul tău #deacasă

Situațiile neprevăzute nu trebuie lăsate să ne ia prin surprindere. Să le transformăm în oportunități, care ne oferă răgaz, tihnă lângă cei dragi și posibilități de a prioritiza domenii pentru care timpul e prea scurt să le explorăm. Cum ar fi... bucătăria gourmet. Chiar dacă lipsește din recuzita ta #deacasă boneta care te face bucătar, Comtim îți oferă oportunitatea de a obține preparate delicioase, cu ușurința unui chef experimentat.  

img

Restaurantul tău de acasă

Doar tu știi cum să prepari carnea preferată a copiilor tăi. Ce garnitură preferă părinții tăi. Ce rețetă v-ar oferi o cină romantică specială, în doi! Ce preferă să savureze prietenii tăi cel mai des! Totul este mai bun dacă este gătit cu pasiunea unui bucătar experimentat, chiar în restaurantul tău #deacasă! Calitatea produselor o garantăm noi, iar modalitatea de preparare este propunerea din partea lui Chef C!

img

Porc Proaspăt

Prospețimea produselor din care alegi să îți pregătești rețetele favorite joacă un rol esențial în reușita acestora și în a obține aprecierile celor cu care le savurezi! Vei avea întotdeauna siguranța că mâncarea consumată de familia ta va fi pregătită din Porc Proaspăt! Alege gustul autentic al cărnii de porc 100% românești.

img

Bun de Gătit, la Cuptor

Nimic nu poate face o cină mai bună decât o rețetă preparată cu produsele din gama Bun de gătit la cuptor. Dacă ești în căutarea unor produse surprinzătoare din carne de porc cu care să-ți surprinzi invitații la o cină delicioasă, ai ajuns unde trebuie! Pune cuptorul la încălzit și gândește-te ce produs din gama noastră alegi să te bucure astăzi!

img

Bun de Gătit, la Grill

Cheamă-ți toți prietenii la cel mai reușit grătar! Noi am pregătit pentru tine cele mai bune produse: Bun de gătit la grill. Nu îți face griji de marinare, produsele noastre sunt deja învelite în cele mai sănătoase marinade. Le-am pregătit tot noi! Vrei și câteva secrete despre cum să le pregătești? Vizitează secțiunea „Rețete”!

img

Porc Ușor

Ai nevoie de o soluție pentru mese delicioase, ușor de pregătit și într-un timp cât mai scurt? Produsele noastre din gama Porc Ușor oferă mese hrănitoare și gustoase, care sunt definite de modul rapid de preparare, adaptate unui stil de viață cu provocări zilnice. Descoperă modalitățile versatile de pregătire și te vei îndrăgosti pe loc, cât ai zice... porc!

img

Conserve Comtim

Am păstrat preferința pentru tradiție, am adăugat simțul răspunderii pe linia de producție, respectul față de odinioară și am creat conservele Comtim. Conservele Comtim sunt sursa ta de energie pentru dimineți în tihnă. Acasă sau în drumeții, sunt soluția pentru un mic dejun frugal, dar extrem de savuros. Recunoașterea unei promisiuni de valoare în conștiința consumatorului începe cu Comtim.

img

Steak House Comtim

Știm cu toții că sunt zile în care nu ne putem decide. Să purtăm o ținută casual sau clasică? Să ne deplasăm cu mașina sau cu bicicleta? Să mâncăm acasă sau la restaurant? Nu îți putem spune ce haine să porți sau cum să ajungi la serviciu. Dar am găsit soluția pentru ultima întrebare: Steak House.

Rețete Memorabile

Ingrediente
 
• 500 grame de bacon (felii groase, tăiate în bucăți); 
• 2 cepe mici, tocate;
• 1 șalotă tocată;
• 1/2 cană de sirop de arțar;
• 1/4 cană de oțet balsamic;
• 2 linguri de muștar;
• 2 lingurițe de sos Worcestershire;
• sare grunjoasă și piper negru.

Mod de preparare

Puneți pe foc o oală mare, din fontă. Adăugați baconul și amestecați-l până când devine maroniu și crocant (circa 15 minute). Păstrați toată grăsimea baconului în tigaie. Reduceți focul. Adăugați ceapa și șalota și căliți-le până când devin moi (circa 8 minute). Adăugați siropul de arțar, oțetul, muștarul și sosul Worcestershire. Asezonați cu sare și piper. Peste amestec, puneți o jumătate de cană de apă și amestecați până se omogenizează. Lasați totul să fiarbă, după care dați focul la minimum și amestecați din când în când. În circa o oră, gemul va începe să aibă o consistență groasă. Lăsați gemul să se răcească timp de 20-30 de minute. Transferați-l într-un blender, pentru a pasa bucățile care au rămas mari. Nu îl lăsați foarte mult în blender! Consistența lui trebuie să rămână groasă. Transferați gemul într-un recipient pe care îl puteți ține la frigider. Rezistă maximum o lună de zile! Poftă bună

Ingrediente
 
• 1 kg. mușchiuleț de porc; 
• 100 ml vin alb;
• 10 căței usturoi;
• 3 linguri de ulei;
• 1 lingură sare/ boia/ piper/ cimbru uscat.

Mod de preparare

Fileul de porc se taie felii cam de 1 cm grosime. Ulterior, se aranjează într-o tavă de cuptor. Peste carne se presară condimentele. Cățeii de usturoi se taie felii subțiri și se pun câte 3-4 felii pe fiecare bucată de carne. Carnea se stropește cu puțin ulei apoi se toarnă în tavă vinul și jumătate de pahar apă. Cuptorul se lasă la preîncălzit la 200 grade. Timpul de preparare este de 40-45 de minute. Poftă bună

Ingrediente:

• 1 mușchiuleț de porc (cca 400 gr);
• 1/2 ceapă mică (cca 20 gr);
• 2 căței mari de usturoi;
• 1 frunză de dafin;
• 1/2 linguriță oregano uscat;
• 1/4 linguriță boia afumată;
• 3/4 linguriță boia dulce;
• 1/4 linguriță chimion măcinat;
• 1 lingură oțet;
• 2 linguri ulei de măsline;
• 1 ardei verde cu coajă subțire;
• sare și piper după gust.

Mod de preparare:

Se curăță mușchiulețul de pielițe. Se taie cubulețe de aprox. 2 cm. Într-un robot mic, se pune ceapa, usturoiul, foaia de dafin, oregano, boiaua și chimionul. Se presară două prize bune de sare de mare și piper negru din belșug. Se adaugă oțetul și uleiul. Se mixează totul până obțineți o pastă roșiatică. Turnați marinada peste carne, acoperiți vasul și lăsați la frigider cel puțin 4 ore sau peste noapte. Înainte să pregătiți frigăruile, scoateți carnea și lăsați-o să revină la temperatura camerei. Așezați frigăruile pe grătarul încins pentru aproximativ 15 - 20 de minute. Scoateți frigăruile pe un platou și stropiți-le cu câteva picături de sos Tabasco. Pentru servire: sos Tabasco, ulei de pătrunjel și felii de baghetă prăjite pe grill. Poftă bună!

Ingrediente:

• Pulpă de porc Comtim (dezosată, degresată) – 3 Kg; 
• Miere 4 linguri (100 g);
• Muștar de Dijon 120 g;
• Usturoi 10-12 căței (20 g); 
• Rozmarin uscat (2 lingurițe);
• Dafin (4 foi);
• Oțet balsamic (4 linguri);
• Supă de carne 300 ml (făcută în casă ori din cub);
• Ulei de măsline (4 linguri);
• Sare, piper măcinat.

Mod de preparare

Spălați pulpa de porc, ștergeți-o de apă (prin tamponare cu șervete de hârtie). Într-un bol, amestecați mierea, muștarul de Dijon, usturoiul trecut prin presă, rozmarinul și uleiul de măsline. Puneți și un pic de sare (nu prea multă dacă folosiți supa de carne din cub concentrat) și de piper măcinat. Adăugați oțetul balsamic și omogenizați bine. Așezați pulpa de porc într- un bol mare sau chiar în tava în care o veți băga la cuptor, dacă vă încape cu totul în frigider. Turnați marinada peste carne și “masați-o” ușor, astfel încât pulpa să fie acoperită uniform cu marinadă. Acoperiți și lăsați câteva ore (ideal de pe o zi pe alta) pentru ca aromele să pătrundă în carne. Încingeți cuptorul la 180°C și scoateți carnea din frigider pentru a ajunge la temperatura camerei. Turnați supa în tavă, pe lângă carne, și puneți foile de dafin. Acoperiți tava cu folie alimentară și băgați în cuptor. Lăsați 1 ora și 30 minute, având grijă ca la jumătatea timpului să întoarceți pulpa. Îndepărtați folia, creșteți temperatura cuptorului la 210°C și mai lăsați 20-25 de minute pentru ca friptura să prindă un pic de culoare. La final, friptura trebuie să fie fragedă și rumenă! Se servește cu garnitură de legume! Poftă bună!

Scăricică Marinată

Cu garnitura de cartofi lucrurile sunt foarte simple, aceasta se gătește la cuptor, în același timp cu scăricica marinată. În cazul în care nu doriți sau nu aveți în casă cartofi dulci, puteți pregăti garnitura doar din cartofi obișnuiți, se va potrivi perfect cu scăricica marinată.

Hamburger de Porc

Rețeta cu hamburger de porc Comtim este gata în 15 minute și e foarte delicioasă, un adevărat festin! Aceasta se poate face atât în tigaia grill cât și pe grătarul din curte. La fel de bine, însă, putem să gătim burgerii de porc și într-o tigaie non aderentă obișnuită.

Frigărui din Cârnați

Rețeta de frigărui vă prinde bine dacă vă gândiți cum să diversificați preparatele cu cârnați proaspeți. Ar mai fi unele situații în care frigăruile astea se potrivesc perfect. De exemplu, atunci când sunteți pe grabă sau când pur și simplu aveți chef de ceva neașteptat de savuros.

Mici pe Pâine

O modalitate simplă și rapidă de a ne bucura de gustul tradițional românesc al mititeilor într-o formă inedită. Veți aprecia acest aperitiv original, cald și foarte gustos, cu orice ocazie, în special când va fi să-l includeți într-un meniu cu mai multe preparate tradiționale românești.